Stoppa hyreschocken – nej till marknadshyror

Debattartikel publicerad i Katrineholms Kuriren 15 april 2021

Snart kan marknadshyror bli verklighet i Sverige. Det skulle innebära kraftigt höjda hyror för alla hyresgäster. Regeringen och deras samarbetspartier planerar att införa marknadshyror vid nybyggnation vilket innebär att gå från det system vi har idag, där Hyresgästföreningen och hyresvärden tillsammans förhandlar fram hyran, till ett system där hyresvärden själv får bestämma vad din lägenhet ska kosta dig varje månad. Det här förslaget kommer naturligtvis att påverka även hyrorna i de befintliga hyresrätterna. I Katrineholm skulle till exempel en hyresrätt som idag kostar 6 000 kronor i månaden få en månadshyra på 7 800 kronor. En höjning på 1 800 kronor! Vem har råd med det?

Enligt januariavtalet ska en ny lagstiftning kring fri hyressättning vara på plats så snart som 1 juli 2021, varför det inte finns någon tid att spilla om förslaget ska kunna stoppas. Den 18 april planeras en landsomfattande kampanj mot förslaget om marknadshyror där hyresgäster, organisationer och föreningar visar sitt motstånd mot förslaget. Hyresgästföreningen samlar in namnunderskrifter mot förslaget. Du kan också påverka genom att ta kontakt med din lokala hyresgästförening och tillsammans planera hur ni vill protestera mot förslaget.

Vi i Vänsterpartiet vill inte se marknadshyror i Sverige, Vi kommer att ta strid för att så inte sker. I första hand är vårt mål att väcka opinion och mobilisera mot förslaget, och på så sätt se till att det aldrig läggs fram. Om regeringen trots allt lägger fram lagförslag som innebär att marknadshyror införs så kommer vi att rikta en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. Undersökningar visar att mellan 60 till 70 procent av svenska folket är emot marknadshyror. Ändå kan det snart bli en verklighet, om Socialdemokraterna och högerpartierna får bestämma. Förslaget om marknadshyror innebär ett systemskifte på den svenska bostadsmarknaden där profiten kommer att sättas före människors behov av bostad. Låt oss tillsammans stoppa detta förslag. Det är dags att vi säger ifrån!


Tony Rosendahl Gruppledare Vänsterpartiet Katrineholm
Rue Lindkvist Styrelseledamot Vänsterpartiet Katrineholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: