En avgiftsfri kulturskola är en jämlikhetsfråga

Foto. Tony Rosendahl

Debatt. Publicerad i Katrineholms kuriren 18/2-2021

Majoriteten i Katrineholm beslutade på kommunfullmäktige den 15.de februari att avslå Vänsterpartiets motion om en avgiftsfri kulturskola med bland annat motiveringen att ”det finns en risk att en avgiftsfri kulturskola medför att ansvaret för att delta regelbundet minskar.”

Men faktum är att andelen kommuner med avgiftsfri kulturskola ökar. Från cirka 2 procent år 2011 till cirka 7 procent 2017. Fler kommuner har alltså valt att införa en avgiftsfri kulturskola. Och faktum är också att intresset för att delta ökar i dessa kommuner och inte minskar som man skrev i svaret.

Degerfors införde en avgiftsfri kulturskola och man kunde se hur att deltagandet ökade. Andra kommuner som också valt att införa en avgiftsfri kulturskola är Boden, Bräcke, Hudiksvall, Härjedalen, Luleå, Orsa, Ragunda, Skinnskatteberg, Strömsund, Svenljunga, Sundsvall, Åre, Älvkarleby, Örnsköldsvik och Östhammar. I Flen blev det rusning till kulturskolan efter att den blev avgiftsfri. Vi tycker att Katrineholm ska ansluta sig till denna växande skara av kommuner.

För oss är det här en jämlikhetsfråga. Att ta ut avgifter är inte att tillhandahålla lämpliga och lika möjligheter till kulturell och konstnärlig verksamhet som barnkonventionen, som nu är lag i Sverige, framställer. Det är inte tjockleken på plånboken som ska avgöra om man har möjlighet att ta del av kulturskolans utbud eller inte. Här handlar det om att ge alla barn samma förutsättningar, att ge alla barn samma start i livet. Ekonomiskt handlar det om 750 00 kronor i uteblivna intäkter för kommunen. Om vi leker med tanken att en avgiftsfri kulturskola fördubblar deltagandet så blir det 1,5 miljoner kronor. Är det för mycket pengar för att ge alla barn och ungdomar samma förutsättningar när det gäller kulturen? Jag tycker inte det. Vi kunde läsa i delårsrapporten före jul att antalet barn i kulturskolans verksamhet har minskat de senaste åren.  En avgiftsfri kulturskola är ett sätt att vända den utvecklingen. Det är också ett sätt att riva de hinder som socioekonomiska förutsättningar skapar för våra barn i samhället.

En avgiftsfri kulturskola är också i allra högsta grad en kulturfråga. Att ge fler barn och unga möjligheten att upptäcka kulturen och musiken och möjligheten att utveckla sina intressen bidrar till ett rikare kulturliv i samhället.

Tony Rosendahl
Gruppledare för Vänsterpartiet Katrineholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: