Julita gård och marknadsföringsstödet

”Julita gård ägs och drivs av Nordiska museet och ligger i hjärtat av Södermanland vid sjön Öljaren. I den bevarade miljön från förra sekelskiftet finns utställningar och evenemang för stora och små som belyser trender och traditioner kring det svenska lantbruket. Här finns en vidsträckt park, trädgårdar, örtagård, vackra och välbevarade byggnader och interiörer, gårdsmejeri, brandstation, tegelbruk, väderkvarn, såg och allt annat som hörde ett storgods till.
Fruktträdgården på Julita gård är speciell. Som ett av de första museerna i världen arbetar nämligen Nordiska museet här med att bevara levande samlingar för eftervärlden. Idag finns bland annat 123 olika äppelträdssorter på gården, varav museet garanterar 47 av dessa sorters fortlevnad.
Gården är sommartid ett populärt utflyktsmål som rymmer café, restaurang, butiker, övernattnings- och festmöjligheter, barnaktiviteter samt fina miljöer och parkytor för picknickar. ”

Så skriver Nordiska museet på sin hemsida om Julita gård. Julita gård är onekligen en av de stora turistattraktionerna i Katrineholms kommun med många besökare varje år med allt vad det innebär för både kommunen och näringslivet när det gäller marknadsföring och arbetstillfällen. Marknadsföring är, som jag skrivit tidigare, ett abstrakt begrepp och svårt att mäta. Vad man konkret kan mäta däremot är antalet besökare och därmed få en uppfatttning av vad det tillför kommunen.

Nu har kultur och turismnämnden i Katrineholm beslutat att dra in sitt årliga bidrag på 300 000 kronor som Julita gård har fått som ett marknadsföringsbidrag. Julita gård har som motprestation helt enkelt lovat att marknadsföra kommunen. Det här innebär att Julita gård måste göra neddragningar i verksamheten.

Samtidigt gick kommunen över 300 000 back på de 700 000 kronor man satsade på Diggiloo jippot. Det var väl använda pengar menar kommunen, och evenemanget, som var en engångsföreteelse, i motsats till verksamheten på Julita gård, hade ett stort marknadsföringsvärde (ni vet det där som är svårt att mäta) enligt kommunalrådet.

De kulturella värdena, och det arbete som Julita gård gör, garanterar långsiktigt en någorlunda stadig besöksfrekvens till kommunen och därmed en mer hållbar och försvarbar användning av de medel som satsas, i motsats till att spendera stora summor skattemedel på tveksamma kommersiella engångsevenemang som är, på sin höjd, av tvivelaktig värde för kommunen.

300 000 back-300 000 indraget stöd. Ser ni sammanhanget?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: