Handelsavtal hotar demokratin

Insändare till lokalmedia.

EU och USA förhandlar just nu om ett frihandelsavtal, det så kallade TTIP-avtalet. Det är ett avtal som är problematisk och odemokratisk till sin form. Det som i det föreslagna avtalet kallas för investeringsskydd innebär att företag skulle kunna stämma stater om staterna ändrar lagar och regler så att företagens vinster blir mindre än planerat. Det här får inte bli verklighet.

Det innebär att Sverige, där majoriteten av befolkningen är emot vinstuttag i välfärden, skulle kunna stämmas av ett riskkapitalbolag med verksamhet inom skolan och vården om deras vinster blir mindre än vad de räknat med efter att vi i Sverige genom demokratiska beslut satt stopp för vinstuttagen i välfärden. Ärendet skulle då avgöras i en internationell specialdomstol.

Länder som har haft avtal med liknande bestämmelser har råkat ut för just detta, till exempel Slovakien som ville bli av med vinstintresset i sin sjukförsäkring och blev stämda av ett holländskt försäkringsbolag.

Avtalet innehåller också skrivningar om att minska handelsbarriärer. Det kan vara sådant som fackliga rättigheter, miljökrav och konsumenträttigheter inom de olika länderna och det finns då en risk att dessa rättigheter och krav pressa tillbaka för att anpassa oss efter USA. Det blir svårare för Sverige och de enskilda medlemsländerna i EU att föra en politik för löntagarnas rättigheter och för hållbara miljömål.

Det här avtalet måste först godkännas av EU-parlamentet vilket kommer att ske efter EU-valet. Därför är det viktigt att rösta på de partier som sätter demokratin framför vinstintressen. Vänsterpartiet kommer inte att acceptera ett avtal som sätter demokratin ur spel.

Tony Rosendahl
Kandidat i EU-valet för Vänsterpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: