Första maj tal

Här är mitt Första maj tal för den som är intresserad. Vänsterpartiet i Katrineholm firade Första maj genom att anordna en festkväll med rockband och tal av de lokala företrädarna. Ett stort tack till Vänsterpartiet Katrineholms Första maj kommité, alla deltagare, bandet Recyclers och Villa Sandhem!

Första maj-några väl valda ord

De kommande valen, EU-valet nu i maj och riksdags, landstings och kommunvalen i höst handlar om att välja vilket samhälle vi vill ha i Sverige och Europa. Det är ett val mellan höger och vänster.

Vill vi ha en politik som ger ökade klyftor? Eller vill vi ha en politik som minskar klyftorna och ökar jämlikheten i Europa? Vill vi ha en politik som gynnar banker och storfinanser? Eller vill vi ha en politik som sätter medborgaren och välfärden först? EU.s politik tvingar idag medlemsländer att skära ner sin välfärd och att privatisera medborgarnas gemensamma egendom för att rädda bankerna som orsakade finanskrisen från början. Man tvingar länder att föra en ekonomisk politik som inte är anpassad efter deras lokala förutsättningar.

Det är ganska enkelt egentligen. Om man vill ha en politik i Europa som stödjer bankernas, storkapitalets och finansernas vinstuttag med de följder som det får för medlemsländerna i form av ökad arbetslöshet, ökade klyftor, utbredd fattigdom och i dess spår en framväxande rasism och nynazism, ja, då röstar man på högern. Om man vill ha en politik som stoppar vinstuttag från välfärden, som minskar klyftorna i Europa, som ökar jämlikheten och jämställdheten så röstar man på vänstern.

Det finns olika synpunkter på EU. Vare sig man är för eller emot så är det viktigt att man röstar. Varje röst på vänstern bidrar till att vrida politiken vänsterut i EU. Varje plats som den samlade vänstern tar i Europa parlamentet innebär en plats mindre för högern, för rasisterna och för extremhögern.

I Sverige har vi i höst också valet att välja mellan två tydliga alternativ. En fortsatt politik som medvetet håller arbetslösheten på en hög nivå, samtidigt som man monterar ned välfärden och a-kassan för att kunna skapa en låglönemarknad. Eller en politik för full sysselsättning, jämlikhet och antirasism där vi bryter de maktstrukturer som finns idag.

Vi har svenska folket med oss i frågan om vinster i välfärden. Vi har medvind i opinionsundersökningarna men vi kan inte slå oss till ro och tro att segern är säkrad i höst. Högern och borgerligheten kommer att mobilisera alla sina krafter för att vända opinionen och vinna ytterligare en mandatperiod.

Vänner, kamrater, Sverige har inte råd med fyra år till av borgerlig politik. Sverige har inte råd med fyra år till av utförsäljningar, privatiseringar, massarbetslöshet, fattigdom och egoism. Ett starkt vänsterparti blir en garant för en annan politik och därför är varje röst på vänstern viktig därför att det är endast med ett Vänsterparti som sitter i regeringen som vi kan ändra på den politik som förs idag. Socialdemokraterna och miljöpartiet kommer inte tillsammans eller i samarbete med borgerliga partier att åstadkomma detta.

I Katrineholm behöver vi också ändring. När socialdemokraterna i Katrineholm förlorade sin egen majoritet som man haft i över 90 års tid. Vad gjorde man då? Vände man sig till vänsterpartiet och miljöpartiet för en uppgörelse? Nej. Man sprang raka vägen till de som man hade utnämnt till huvudmotståndare i politiken, moderaterna. Även i Katrineholm har marknadsliberalismen och borgerlighetens teorier om marknadslösningar börjat göra sig gällande. Kommunalverksamhet har lagts ut på entreprenad, LOV har införts inom hemtjänsten. Man ser inte längre än till nästa kvartalsrapport. Kommunalrådet talar hellre om näringslivet på första maj än om arbetarrörelsens värderingar. Rasismens fula tryne har tagit sig in i kommunfullmäktige. Kommunalrådet fiskar i grumliga vatten med ständiga utspel mot invandring och mot människor som tvingats lämna sina hemländer för att söka ett uppehälle genom att tigga i ett främmande land.

Vi har en annan vision. Vår vision för Katrineholms kommun är en kommun som präglas av öppenhet, tolerans, jämlikhet och jämställdhet, där alla medborgare ges samma förutsättningar, där alla medborgare välkomnas oavsett bakgrund.

Vår ambition är att utveckla Katrineholms kommun till Sveriges främsta välfärdskommun, där resurserna används där de behövs, där behoven, inte vinstintressen styr, där tolerans och mångfald råder över fördomar och enfald och där jämlikhet och jämställdhet är den rådande normen.
Vi vill införa rätt till heltid.

Vi vill avskaffa de delade turerna

Vi vill jämna ut löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

Vi vill stärka insatserna för barn med särskilda behov

Vi vill minska gruppstorlekarna i förskolan

Vi vill erbjuda nattbarnomsorg

Vi vill utöka rätten till förskola till 30 timmar i veckan

Vi vill fasa ut Fas 3 och istället införa kommunala välfärdsjobb

Vi vill införa en enhetlig friskvårdspolicy för kommunens anställda

Och vi skall ställa krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar för leverantörer och underleverantörer för att hindra social dumpning och lönedumpning.

Mina vänner, Välfärden är inte till salu, Sverige är inte till salu, Katrineholm är inte till salu och kamrater, Vänsterpartiet är definitivt inte till salu!

En tanke på “Första maj tal”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: