Fasa ut Fas-3!

Insändare till Katrineholms Kuriren

Fasa ut FAS-3!
Idag ligger antalet inskrivna i FAS-3 på över 35 000 personer. De rödgröna drev igenom ett beslut i Sveriges riksdag om ett stopp för anvisning till nya FAS-3 platser. Trots detta har den borgerliga regeringen fortsatt med anvisningarna under ett nytt namn, sysselsättningsfasen. FAS-3 är en återvändsgränd för de allra flesta med raserad ekonomi och små möjligheter att bryta sig loss och komma in på den reguljära arbetsmarknaden. Många som drabbats av FAS 3 upplever åtgärden som ett straff med sämre chans till att få jobb än vad man hade innan man blev placerad i åtgärden.

Katrineholms kommun är själv en anordnare av FAS 3. Vänsterpartiet anser att kommunen inte skall vara med och legitimera åtgärder som låser in människor i ett system med låga ersättningar och som det är svårt att bryta sig loss ur. Därför föreslår vi från Vänsterpartiet, genom en motion till kommunfullmäktige, att Katrineholm skall införa ett liknande program som Göteborgs kommun har gjort där man successivt har fasat ut de kommunala FAS-3 platserna och ersatt de med anställningar inom kommunen.

I korthet gick projektet ut på att säga upp avtalet med arbetsförmedlingen samtidigt som man erbjöd deltagarna en anställning under ett år på ett särskilt avtal för beredskapsanställningar. På så sätt fick dessa människor en anställning med lön vilket ger möjligheten att kvalificera sig till A-kassa. Man började första året med hälften av deltagarna, de som hade försörjningsstöd, och man prioriterade barnfamiljer. Samtidigt uppmanade man de deltagande att gå med i A-kassan.

Året efter fortsatte man med de resterande platserna. I slutfasen så har man ett samarbete med arbetsförmedlingen där man fångar upp människor som är på väg in i FAS 3 och erbjuder de att delta i projektet. Göteborg har nu fasat ut FAS 3 i kommunal regi.
Vänsterpartiet i Katrineholm föreslår en liknande modell för att fasa ut FAS-3 i kommunen.

Tony Rosendahl
Förstenamn till kommunfullmäktige för Vänsterpartiet Katrineholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: